הישוב סוסיא, הנקרא על שם העיר הקדומה סוסיא, מוגדר כישוב קהילתי חקלאי.
הישוב הוקם באלול תשמ"ג על ידי קבוצה של עשר משפחות מגרעין "עינב". הגרעין הוקם ברובו מבני מושבים, בוגרי ישיבות, ששאפו להקים מושב עובדים חקלאי ביש"ע. איזור הר-חברון נבחר כיעד, מפני שהיה כמעט ריק מיהודים (בתוך המשולש : קרית-ארבע, באר-שבע וערד, היו אז רק הישובים בית-יתיר וכרמל).
הגרעין התחיל להתגבש בקרית-ארבע, אח"כ איזרח את היאחזות הנח"ל "מעון", שם התגורר כשנה.
במקביל אותר שטח לישוב הקבע ונבנו בו הבתים הראשונים ומבני הציבור הבסיסיים בסיוע הסוכנות ובגיבוי תנועת ההתיישבות "אמנה".
בשנותיו הראשונות של הישוב, הוקמו בו בית-ספר-שדה ואכסנית הנוער - "מרכז סיור ולימוד סוסיא". העיר העברית הקדומה סוסיא נחפרה והותאמה למבקרים.
סוסיא היא קהילה מגוונת. מורים, חקלאים, תעשיינים, בעלי מקצועות חופשיים, מדריכי טיולים וכו'. בתוך המרקם האנושי הזה יכול כל אחד לחוש בנוח ולמצוא את מקומו מבחינה חברתית.
כמו כן ניתן למצוא במקום אפשרויות תעסוקה מגוונות: השתלבות במערכת החינוך, בפארק התעשיות בעומר, במרכז התעשייתי ליד שמעה ועוד. ליזמים אפשרות לקבלת סיעו כספי להקמת עסק באיזור.
תושבים רבים עובדים בבאר שבע (מרחק של כ-30 דקות), בירושלים (מרחק של -50 דקות), ובמפעלי הנגב הגדולים (45 דקות)
בסוסיא מערכת חינוך עניפה ומפותחת ברמה גבוהה. מערכת החינוך מקיפה את כל הגילאים ונמצאת כולה במקום: מעונות יום, גני ילדים, בית ספר יסודי איזורי, חטיבת ביניים לבנים ולבנות וישיבה תיכונית.
תלמוד תורה פועל בשעות אחרי הצהריים לבנים ולבנות, פעילויות תורניות וסניף בני עקיבא משלימים את הצד החינוכי.
בסוסיא פועל מרכז חוגים אזורי הכולל בין היתר חוגי אמנות, ספורט, מוסיקה ועוד.
בסוסיא עומדת עתה למכירה שכונה של בתים חדשים, צמודי קרקע בפרויקט האיכותי של "כרמי סוסיא". הבתים הם בני 99 מ"ר המוכנים להרחבה.
ניתן גם להתגורר בשכירות בקראוונים ובבתים שונים בישוב.